bg-image1

Veel gestelde vragen

Bedrijven en organisaties die in Nederland ongevraagde geadresseerde reclamepost versturen, zijn verplicht om het meest recente Postfilter-register te gebruiken. Met onze bestanden kunt u uw verzendlijsten ontdubbelen. Zo weet u zeker dat u de wensen van consumenten respecteert op het gebied van geadresseerde reclamepost.

Goed om te weten: als u een klantrelatie met de ontvanger heeft, gelden er andere regels.

Als u in Nederland geadresseerde reclamepost verstuurt, moet u hoe dan ook het Nationaal Overledenenregister raadplegen. Hierin hebben nabestaanden de gegevens van overleden personen geregistreerd, zodat de post aan hen zo snel mogelijk kan worden gestopt.
Om Postfilter te gebruiken, heeft u een zakelijk account nodig. Deze vraagt u aan via de bedrijvensite. Als u niet lid bent van een aangesloten branche- of belangenorganisatie, zijn hier kosten aan verbonden. Via uw account kunt u vervolgens de meest recente bestanden downloaden of een automatische bestandsuitwisseling opzetten.
Om toegang te krijgen tot het Nationaal Overledenenregister, heeft u een zakelijk account nodig. Deze vraagt u aan via de bedrijvensite. Bent u geen lid van een aangesloten branche- of belangenorganisatie? Dan zijn hieraan kosten verbonden. Vervolgens kunt u via uw account de meest recente bestanden downloaden of een automatische bestandsuitwisseling creëren.

Het gebruik van onze registers is gratis voor leden van aangesloten branche- en belangenorganisaties, op dit moment: Thuiswinkel.org, Goede Doelen Nederland, DDMA, KVGO en de Mediafederatie. Niet-leden betalen een jaarlijks bedrag om toegang tot onze gegevens te krijgen. De tarieven voor 2023 zijn:

Postfilter € 1.997 excl. btw per jaar
Het Nationaal Overledenenregister € 1.712 excl. btw per jaar
Stichting Postfilter is een zelfreguleringsinitiatief van Thuiswinkel.org, Goede Doelen Nederland, DDMA, PostNL, KVGO en de Mediafederatie.
Stichting Postfilter is opgericht door de volgende branche-/belangenorganisaties:
  • Thuiswinkel.org: Branchevereniging voor bedrijven met producten en/of diensten op afstand
  • Goede Doelen Nederland: Brancheorganisatie van goede doelen
  • DDMA: Branchevereniging voor dialoogmarketing
  • PostNL: Postbedrijven
  • KVGO: Belangenorganisatie voor de grafimedia-branche
  • Mediafederatie: Brancheorganisaties voor mediabedrijven en uitgeverijen
Stichting Postfilter richt zich op het beheer van het Nationaal Overledenenregister en Postfilter. Stichting Postfilter is een zelfreguleringsinitiatief.
Nee, Postfilter is een zelfreguleringsinitiatief.

De Postfiltertoets is een toets van het gebruik van het Postfilterregister door licentiehouders van Postfilter. De Postfiltertoets beoordeelt de naleving van de verplichtingen voor gebruikers, zoals die in de Code Postfilter, de Postfilter Licentie en toepasselijke Algemene Voorwaarden van Postfilter staan.

De Postfiltertoets is verplicht voor alle actieve geregistreerde gebruikers van het Postfilterregister. U bent een gebruiker wanneer u licentiehouder bent bij Stichting Postfilter en het Postfilterregister zelf raadpleegt. Maakt uw organisatie gebruik van een verwerker voor het versturen van reclamepost, dan is dat bedrijf de gebruiker en moet deze de toets doen.

Als u alleen gebruik maakt van het Nationaal Overledenenregister hoeft u de Postfiltertoets niet te doen. Dit is omdat het Nationaal Overledenenregister geen gegevens van levende mensen bevat. Daarvoor gelden andere privacyregels.

Bedrijven of organisaties die alleen reclamepost aan hun eigen klanten sturen (er is een klantrelatie), hoeven hiervoor het Postfilterregister niet te raadplegen. Als zij het Postfilterregister inderdaad niet raadplegen, hoeven zij de Postfiltertoets niet te doen.

De kosten voor het meedoen aan de Postfiltertoets als nieuwe gebruiker zijn in 2024 € 350 ex BTW per toets. Met dat bedrag is de toets kostendekkend. U ontvangt een factuur voor deze kosten. Voor gebruikers die in 2023 al getoetst zijn, gelden voor 2024 andere voorwaarden en tarieven. Deze worden per e-mail gecommuniceerd.

De resultaten van de Postfiltertoets zijn in principe geldig gedurende het betreffende kalenderjaar.

Alle actieve gebruikers van het Postfilterregister ontvangen bericht over de Postfiltertoets na hun aanmelding. Dan wordt ook uitgelegd hoe de toetsing in zijn werk gaat. De Postfiltertoets wordt afgenomen door een externe partij, in 2024 door bureau Rixtx.

bg-image4

Stel een vraag

Vindt u op de site niet de informatie die u nodig heeft? Neem contact met ons op!